Lion Kullervo Raution puhe 11.3.2000 klubimme 40-vuotisjuhlassa: 

Lions Club Alajärvi-Järviseutu 40-v. historiikki

Nyt 40-v. juhlaa viettävä Alajärvi-Järviseutu Lions club kuuluu piirimme vanhimpiin. Se perustettiin Alajärvellä helmikuun 26. päivänä 1960 ja siihen kuului alun perin Järviseudun kuusi kuntaa eli Alajärven lisäksi Vimpeli, Lappajärvi, Evijärvi, Lehtimäki ja Soini. Tuossa perustavassa kokouksessa muisteltiin Lions-toiminnan  alkua USA:ssa v.1917. Suomen ensimmäinen klubihan perustettiin v.1950  Helsinkiin, sen nimeksi tuli Helsinki-Helsingfors, maan ensimmäinen klubi aloitti toimintansa vain siis kymmentä vuotta aikaisemmin kuin LC Alajärvi-Järviseutu. Vaasan läänissä  taas v. 1954 perustettu LC Vaasa-Vasa on ensimmäinen klubi. Lions-toiminnan tarkoituksena on alusta lähtien ollut mm. luoda ja ylläpitää yhteisymmärrystä maailman kansojen kesken, edistää hyvän kansalaistavan periaatteita, osoittaa aktiivista harrastusta yhteiskunnan taloudellista, sivistyksellistä, sosiaalista ja moraalista kehitystä kohtaan, antaa tilaisuus vapaaseen keskusteluun kaikista asioista, ei kuitenkaan politiikasta eikä uskonnosta, ja kannustaa palveluhaluisia ihmisiä paikkakuntansa kehittämiseen. Iskulauseena on "Iuovuta isänmaasi onnellisempana nousevalle sukupolvelle".

Aloitteen klubin perustamiseksi Järviseudulle teki LC Seinäjok-Botnia, jonka edustajina perustavassa kokouksessa olivat rehtori Antero Kuusisto Kuortaneelta ja opettaja Tauno Harju Peräseinäjoelta. Kutsuttuina olivat saapuvilla eläinlääkäri P. Nieminen, kunnanlääkäri P. Petäys ja piiriasiamies E. Taimisto Lappajärveltä, voim. op. V. Havela ja johtaja T. Elomaa Vimpelistä, kauppias E. Herttuala Soinista, pankinjohtaja T. Suokko, toimitusjohtaja P. Koskela ja kauppias L. Kesäniemi Lehtimäeltä, nimismies P. Kangasvieri Evijärveltä sekä op. M.Laaksi, pankinjohtaja S. Tallbacka, mv. A.Sillanpää ja kirjakauppias M. Harju Alajärveltä. Heistä tuli LC Alajärvi-Järviseudun perustajajäseniä, sillä kokous päätti yksimielisesti perustaa uuden klubin, jonka perustamisjuhlaa vietettiin Vaasassa hotelli Centralissa 22.10.1960. LC  Seinäjoki-Botniasta tuli uuden klubin kummi.

LC Alajärvi-Järviseudun täyttäessä nyt 40 vuotta on perustajajäsenistä mukana vielä Sakari Tallbacka. Virkavuosiltaan toiseksi vanhin on yli-ins. Esko Asplund, joka kutsuttiin klubin jäseneksi perustamisvuonna.

Uuden klubin toiminta alkoi el.lääk. P.Niemisen toimiessa presidenttinä. Kokoukset pidettiin pääasiassa Salon ravintolassa Alajärvellä, mutta myös muissa Järviseudun pitäjissä kokoonnuttiin. V. 1964 saatiin oma viiri, jonka olivat suunnitelleet prof. Eero Nelimarkka ja rakennusmest. Nestori Viinamäki. V. 1969 ladyt lahjoittivat klubille lipun.

Uusia klubeja perustetaan

V. 1963 lähti klubista omille teilleen Evijärvi, kun perustettiin LC Evijärvi-Kortesjärvi, joka vm. ei ollut koskaan mukana Alajärvi-Järviseudun toiminnassa. Lappajärven ja Vimpelin eroaminen oli paljon kipeämpi asia. Pöytäkirjan mukaan toukokuun 1966 kuukausikokouksessa ruodittiin varsin kipeästi eroasiaa puolin ja toisin. Historia on kuitenkin osoittanut, että LC Lappajärvi-Vimpelin perustaminen oli luonnollinen asia, sillä LC Alajärvi-Järviseudun jäsenmäärä oli erohetkellä jo 48. Tästä määrästä 23 siirtyi uuteen klubiin.

Soinin ja Lehtimäen eroaminen tapahtui v. 1974 rauhallisemmin ilman mitään kitkaa. LC Alajärvi-Järviseutu on myös LC Töysän kummiklubi. Piirikuvernöönnä klubin jäsenistä on toiminut Martti Pänkälä. Runsaat kolme vuosikymmentä klubi kuului Kokkolan-Pietarsaaren alueen puoliksi ruotsinkieliseen O-piiriin ja vuoden 1992 alusta siirtyi muun Järviseudun mukana Vaasan-Seinäjoen alueen F-piiriin.

Paljon erilaisia aktiviteetteja

Nuori klubi oli toimintansa alkuvaiheessa innostunut ja aatteellinen. Oli paljon sosiaalista toimintaa lasten kesäteatterista joulupaketteihin  saakka. Aatteellisuus tuli näkyviin erityisesti klubiesitelmissä. Puhuttiin Järviseudun suurkunnasta alueen elintason nostamisesta. Juuri tuohon aikaan oli menossa voimakas elinkeinorakenteen muutos, joka vauhditti keskusteluja.

Miehuusikään päässyt klubi järjesti 1970-luvun lopulla monia suuraktiviteetteja. Tämä kävi helpommaksi, kun toiminta keskittyi pelkästään Alajärvelle. Kerättiin vanhoja autonrenkaita, rautaromua ja oltiin operaatio Punaisessa Sulassa läänin parhaita. Muistomerkkejäkin jo ruvettiin pystyttelemään istuttamalla koivuja sisääntulotien varteen ja pihlajia kirkkotielle.

Suurimpia aktiviteetteja 1980-ja -90-luvuilla ovat olleet sähkölinjan perkaukset, vappumarkkinat ja vanhusten luona käynnit ennen joulua sekä avustusten keräykset Itä-Karjalan suomensukuisille lähinnä Kalevalan asukkaille.

Rahassa mitattuna merkittävimpiä aktiviteetteja ovat olleet Punainen Sulka keräykset. Esimerkiksi v. 1984 ko. keräys tuotti 34 000 mk ja samaa luokkaa oli viime vuoden keräys.

Erittäin vireää ladytoimintaa

Myös v. 1968 alkanut ladytoiminta on ollut esimerkillisen vilkasta. Vaikka sanotaan, että menestyvän miehen takana on aina nainen, niin tässä tapauksessa ladyt ovat olleet jopa edelläkävijöitä. Tästä parhaana esimerkkinä on vuosina 1986 ja 1987 toimitettu mammografiakeräys vetäjinään Veera Pienimäki, Aili Salmenautio, Nelma Rautio, Hilkka Kiviö ja Anja Kauppinen. Keräys tuotti kaikkiaan 202 500 mk, josta Alajärven kaupungin osuus oli 80 000 mk. Varoilla suoritetuissa tarkastuksissa löydöksiä todettiin 3 prosentilla ja määräaikaistarkastukseen joutui yli 20 naista.

LC Alajärvi-Järviseutu klubissa on tällä hetkellä 42 jäsentä, joista 33 aktiivijäsentä ja 9 etuoikeutettua jäsentä. Aktiivijäsenten keski-ikä on 53 vuotta, 10 vuotta sitten se oli 51,5 vuotta. Jos ikähaitariin otetaan myös etuoikeutetut, niin keski-iäksi tulee 57 vuotta. Ammatillisesti jäsenet jakautuvat niin, että yrittäjiin luettavia on 51 % ja virkamiehiä 49 %, kaikki ovat miehiä. Kauppiaita on kahdeksan, yhtä paljon teollisuusyrittäjiä. Opetustyön parissa klubin jäsenistä työskentelee 20 % ja muita virkamiehiä on siis 29 %. Klubihenki ja aktiivisuus on aina ollut erinomainen.